Stekelspin (Spiny Orb weaver) op Curaçao.

Stekelspinnen

Stekelspin (Spiny Orb weaver) op Curaçao.
Witte variant van de Stekelspin.
Foto: Michelle Pors-da Costa Gomez

Curaçao heeft geen grote harige spinnen zoals de gevreesde Tarantula’s in Zuid Amerika, maar wel een grote hoeveelheid andere soorten waarvan de meesten zo klein zijn dat ze nauwelijks opvallen. De meeste spinnen op Curaçao zijn prima gecamoufleerd en ‘verdwijnen’ zo in de natuurlijke omgeving. Ze zijn overwegend bruinig en grijzig van kleur en vallen daardoor niet op tegen dezelfde bruinige en grijzige kleuren die overwegend in de natuur te zien zijn.

Wanneer de regen echter begint te vallen en de planten en bomen gehuld zijn in hun verse groene pakken met bloemen met felle kleuren, gaat het opvallen dat er het een en ander rondkruipt wat acht poten heeft en de naam spin draagt. De meest opvallende spin die in deze periode ‘ineens’ voor de dag komt en met tientallen tegelijk enthousiast spinnenwebben begint te spinnen is de zogenaamde Stekelspin, Spiny Orb Weaver in het Engels genaamd en familie van de Gasteracantha. De naam stekelspin zegt genoeg over het uiterlijk van het dier. Het is een hoekig uitziend diertje met stekels op zijn abdomen die hem het aanblik geven van een cactus. Het web van deze dieren is spectaculair om te zien, en vooral met druppels van de ochtenddauw erop. De snelheid waarmee ze dat web construeren is spectaculair. Elke keer als er een vlieg of vlinders met veel ‘geweld’ het web in vliegt gaat er een groot stuk van het web kapot. Binnen een uur is het er echter weer aangeweven door de dieren. Het insect wat zo onfortuinlijk was in het web te vliegen wordt binnen mum van tijd ingepakt in spinrag en meestal bewaard totdat de spin honger heeft. Ondertussen zorgen de enzymen die spin injecteerde in het slachtoffer dat deze inwendig tot een gelei verteerd dat makkelijk is op te zuigen door de spin, handig als je geen tanden hebt. Stekelspinnen kunnen vrij groot worden, denk aan 3 centimeter doorsnede.


Er zijn over de hele wereld veel soorten bekend, voor Curaçao en andere eilanden in het Caribisch gebied wordt de soort Gasteracantha cancriformis genoemd, een gele stekelspin. Maar naast deze veel voorkomende gele variant zijn we in de tuin ook oranje, lichtblauwe en witte stekelspinnen tegengekomen die er duidelijk anders uitzien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.